Om Havearkitekt Fyn

Have- og landskabsarkitekt Lene Skaarup Ditlevsen (Cand. Hort. Arch. MDL) 

Havearkitekt Fyn tegner haveplaner, indretter uderum og rådgiver om planter.

Jeg henvender mig til den nye haveejer, som står med et helt jomfrueligt stykke jord, eller til den som har købt en gammel have og gerne vil have hjælp til at se mulighederne i denne.

Jeg henvender mig også til den garvede haveejer, som ønsker at få nogle nye øjne til at se mulighederne i haven og få rettet op på et par småting. Eller haveejeren som ønsker en gennemgribende ændring af den gamle have.

Jeg ser en udfordring i alle størrelser af haver, og derfor finder jeg den lille rækkehushave lige så spændende og interessant at udforme som arealerne omkring en landbrugsejendom.

Der er ingen have der er for lille.

 

Stil, det er vigtigt at haven passer til omgivelserne

Mine primære arbejdsmaterialer er planterne, og med dem komponerer jeg det nye uderums vægge = hække og hegn, gulve = græsplæne og terrasser, loft = træer samt inventar = bede, bassiner, pergolaer, legeredskaber m.m.

Jeg lægger vægt på dels årstidsvariation, dels at planterne naturligt skal passe til de geologiske og klimatiske forhold, hvorunder de skal plantes.

Jeg mener også, at det er vigtigt, at haven ud over at tilgodese beboernes behov og ønsker skal passe til husets stil. Er det en klassisk murermestervilla, passer den romantiske stil godt, men er det et gammelt stråtækt bindingsværkshus, er det måske mere den vilde og uforpligtende naturstil, som passer til huset. Og ved den minimalistiske villa vil en enkel og stram form understrege husets arkitektur.

Når jeg tegner og indretter haver, lægger jeg stor vægt på, at de ydre rammer er i orden og at bede, busketter og plæner har en let forståelig struktur. Jeg bruger en stor palet af forskellige planter men tager altid hensyn til, at det er gode sunde planter, som kan klare sig under de givne forhold.

Jeg er uddannet landskabsarkitekt, cand. hort. arch. fra den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (Københavns Universitet, det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet) i år 2000. Siden da har jeg beskæftiget mig med havetegning gennem vikariater og freelance ansættelse i Det Danske Haveselskab og som kunderådgiver i Langeskov Planteskole.